Unity in Diversity
Logo del projecte (disseny: Dani Rossinyol)
Erasmus+ Group
Placa acreditativa

1. INTRODUCCIÓ

El Col·legi El Casal té una clara vocació europea i d'internacionalització, i comptem amb una llarga experiència de col·laboració en projectes internacionals. El Curs 2009-10 vam participar en el primer projecte internacional d'intercanvi. Va ser amb el centre de secundària Nordlyckesckolan, de Suècia. A partir d'aquest curs, hem estat participant en intercanvis escolars amb centres d'Holanda, Suècia, Itàlia, Turquia, Polònia i Dinamarca. El Curs 2010-11 i 2011-12 vam participar en el projecte europeu Comenius que vam anomenar Far away but similar, un projecte bilateral amb l'escola de secundària Gimnazjum Publiczne n.3 de Polònia. Va ser el nostre primer projecte internacional finançat per la Unió Europea. Els Cursos 2014-15 i 2015-16, vam coordinar el projecte Tastes of Our Lands, dins del programa Erasmus+ , també finançat per la Unió Europea, un projecte d'intercanvi multilateral amb els centres Floracollege d'Holanda, Paolo Savi d'Itàlia i Beşirly IMKB Ortaokulu de Turquia. Unity in Diversity és, per tant, la nostra tercera experiència dins del marc dels programes europeus d'associacions d'intercanvi transnacional. A més a més, la nostra escola també participa aquest curs en el projecte Catamark d'intercanvi amb una escola de Dinamarca.

1.1. Erasmus+

Erasmus+ és el programa europeu en els àmbits de l'educació, la formació, la joventut i l'esport per al període 2014-2020 que tracta d'impulsar les millores en la qualitat, l'excel·lència en la innovació i la internacionalització de les institucions educatives potenciant l'intercanvi d'experiències transnacionals, l'aprenentatge de l'anglès i la sensibilització intercultural.

En la convocatòria 2018 es van presentar 408 projectes a tota Espanya, dels quals van ser aprovats 173 (el 42,4%) on hi participaran fins a 731 centres educatius no universitaris (dels quals 94 són catalans), amb un total de 22.842 mobilitats previstes.

1.2. Unity in Diversity

Unity in Diversity és el nom del projecte subvencionat per la Unió Europea dins del marc Associacions d'Intercanvi Escolar KA229 on participa el col·legi El Casal com a soci col·laborador juntament amb altres tres centres educatius d'Holanda, Dinamarca i Turquia.

Els projectes d'Associacions d'Intercanvi Escolar KA229 consisteixen en intercanvis de curta durada de grups d'alumnes i professors de centres de diferents països de la UE per treballar conjuntament la temàtica presentada. L'objectiu prioritari és la integració de l'alumnat participant a les aules dels diversos centres, promovent el treball en equips internacionals i l'ús de la llengua anglesa.

 

2. DESCRIPCIÓ GENERAL DEL PROJECTE 2018-2020

2.1. Justificació

Els canvis socials i mediambientals que vivim tenen un gran impacte en els centres educatius, que han de trobar nous models i noves respostes, sobretot amb l'actual crisi de refugiats. Els joves i adolescents estan en ple procés de construcció de la seva identitat i, amb la participació en aquest projecte, volem que desenvolupin un punt de vista del món basat en els valors de la Unió Europea: promoció de la Pau, la Llibertat, la Justícia, el desenvolupament sostenible, la cohesió social, la diversitat cultura, la no discriminació i la protecció del medi ambient.

2.2. Objectiu

Els centres educatius a tota Europa es caracteritzen cada vegada més per la diversitat del seu alumnat. Amb l'arribada creixent de refugiats i immigrants vinguts d'arreu del món, molts d'ells infants, es fa imprescindible el treball a les aules per a la seva integració.

Unity in Diversity pretén treballar la diversitat i la inclusió social des d'un punt de vista positiu i respectuós, per ajudar a trencar els prejudicis existents a la societat actual des de la reflexió, la consciència, la tolerància i l'entesa mútua.

Unity in Diversity és un projecte internacional de dos cursos (2018-19 i 2019-20). Els alumnes participants en el projecte treballaran junts les diferents visions polítiques i actituds de la societat respecte la diversitat a cadascun dels països. Aprendran de cada un nous mètodes d'ensenyament i estratègies innovadores per promocionar i millorar el dia a dia de l'escola pel que fa a la integració, l'acceptació i la tolerància en un context intercultural. Aprendran que individualment tots podem comprometre'ns en el procés d'atendre la diversitat cultural i ètnica, tant a l'escola com a la societat, i contribuir a millorar la seva integració.

Les escoles participants en el projecte es caracteritzen per la diversitat dels seus alumnes, amb la presència en alguns dels centres de refugiats i immigrants de diverses procedències. En aquest projecte, l'alumnat de les diferents escoles participants treballaran el reconeixement positiu del valor de la diferència, l'empatia, les creences i les actituds.

Durant el primer any es visitarà la nostra escola i l'escola turca i, durant el segon any, les escoles d'Holanda i Dinamarca. En les activitats transnacionals hi participaran alumnes de 14 a 16 anys.

2.3.Escoles participants

  • Gemini College, Holanda. És l'escola coordinadora del projecte. És un centre gran, compta amb uns 800 alumnes de secundària d'entre 12 i18 anys, i 60 professors. Està situada a Ridderkerk, una ciutat d'uns 45.000 habitants situada molt a prop de Rotterdam. El seu alumnat és divers, amb un 25% d'immigrants de primera i segona generació provinents principalment de Turquia, Marroc, Antilles o Surinam i diferents grups de refugiats d'arreu del món.
  • Maaloevhoej Skole, Dinamarca. És un centre gran, d'uns 1.300 alumnes i més de 100 professors, amb molta experiència en projectes europeus. Està situada a Måløv, una petita ciutat d'uns 8.000 habitants dins del municipi de Ballerup, a tan sols 15 km de Copenhaguen.
  • Ozel Osmaniye Bilim Ortaokulu, Turquia. Aquest centre acull uns 450 alumnes de 6 a 14 anys. És l'escola amb més èxit de Turquia pel gran nombre de graduats i d'alumnes que realitzen estudis superiors. Està situada a Osmaniye, una ciutat de 180.000 habitants que és la capital de la província del mateix nom situada al sud de Turquia, a la Ruta de la Seda i a 25 km de distància de la costa mediterrània. Coneguda pel conreu de cacauets.

2.4. Activitats d'aprenentatge

Al llarg dels dos anys del projecte, els alumnes participants faran una recerca al voltant de què s'està fent a cada escola per atendre la diversitat i ho presentaran a les reunions transnacionals.

Estratègies

  1. How diverse is your school? Elaboració d'un vídeo de presentació de la tipologia i característiques de cada escola. Representació en un mapa conceptual de les diferents nacionalitats i procedències del seu alumnat.
  2. Elaboració d'un póster amb la definició d'identitat que es penjarà a les aules de l'escola i a llocs del poble.
  3. Prejudices, stereotypes, traditions, religions the image of the others. Presentació sobre els països de les escoles participants: historia, tradicions... Impressió d'un fulletó amb una imatge positiva i una altra negativa en forma de caricatura sobre les diferents procedències i nacionalitats que es distribuirà a les escoles i a tota la comunitat educativa. També es farà un llibre de receptes multicultural i un calendari amb les activitats.
  4. What does it take to feel at home? Elaboració d'entrevistes en vídeo amb persones immigrants o refugiades, centrant-se en el seu procés d'integració. Elaboració de redaccions creatives enfocades a respondre la pregunta què cal per sentir-se a casa?
  5. Selfie with their International hero / role model. Treball de recerca sobre role models (persones exemplars). Elaboració d'un collage per explicar com els alumnes, l'escola i la societat poden beneficiar-se d'una escola diversa.

Comunicació

Tots els resultats es publicaran a la pàgina web del projecte, a les xarxes socials compartides, i als diversos canals de comunicació definits per cadascuna de les escoles participants: punts informatius, newsletter, mitjans de comunicació locals...

Impacte desitjat

Volem aconseguir ser una escola més oberta i a desenvolupar una ciutadania europea activa i crítica.

 

 Per a més informació, adreceu-vos a 

erasmusplus@elcasal.net