Els orígens

15/9/65 Els orígens del Col·legi El Casal es remunten a l'any 1965, quan els professors José Burgos i els germans Manuel, Francisco i Gregorio Sánchez comencen a impartir classe a 18 alumnes als locals de l'Escola del Patronat de Castellar del Vallès.

1966/67. Nou local. Comencen les classes a l'edifici situat al número 7 del carrer Sala Boadella, propietat d'en Pere Costa, que el cedeix generosament. Es conserva el nom amb el que es coneix la finca i amb el que es coneixerà a partir d'ara aquesta escola: El Casal.

6/5/67. Primera autorització. Apareix publicat al BOE l'ordre amb la que s'autoritza el funcionament oficial del Col·legi El Casal. S'agafa aquesta data com la de la fundació oficial de l'escola.

1967/68. Gregorio Sánchez, el dire. Durant aquest curs, es fa càrrec de la direcció del Col·legi en Gregorio Sánchez, que serà el director de El Casal fins a la seva jubilació l'any 2001. Es constitueix el Grup Assessor de Pares, promotor de l'actual Associació de Mares i Pares d'Alumnes, amb aquells pares que '...volguessin compartir la responsabilitat de l'educació dels seus fills amb l'escola'.

1968/69. Ampliació. S'amplien les instal·lacions del Col·legi amb un altre local situat al carrer Mestre Ros, una antiga fàbrica de pastes.

1969/70 Comença a celebrar-se a l'escola la Festa del Llibre, commemorant la diada de Sant Jordi, amb exposició i venda de llibres i de treballs manuals. Aquesta diada encara es continua celebrant.

1970/71 Comença a editar-se el butlletí informatiu de l'escola, actualment anomenat el Full Obert. El Casal obté una medalla d'or i un trofeu al torneig d'escacs escolar organitzat a Sabadell, i l'alumne Joan Company obté el premi a la imbatibilitat amb 12 partides guanyades de 12. Al llibre '50 anys de futur. Història del Club d'Escacs Castellar' s'hi recull:

'...no seria aquesta la última vegada que el Col·legi El Casal aconseguí èxits en les seves activitats escaquístiques. En aquesta mateixa història ja es ressenyen, en diversos períodes, altres esdeveniments on el Col·legi va aconseguir destacar-se en determinats campionats i torneigs d'escacs (...). No en va Gregorio Sánchez, el seu director, ha estat des de sempre un gran convençut del valor pedagògic dels escacs.'

1971/72 Es constitueix el Club d'alumnes i exalumnes, conegut com el Club, als locals del carrer Sala Boadella i amb diverses activitats (biblioteca, jocs, esports, sortides...) totes les tardes després de les classes i també els caps de setmana.

1973/74 Comencen algunes activitats i sortides que han esdevingut tradicionals a la nostra escola: la rondalla, la sortida a Can Casamada, el Quo Vadis? (gimcana per equips), el viatge de fi de curs i l'acampada o sortida de convivències.

1974/75. Nou local. Comencen les classes del Jardí d'Infants i del Parvulari a l'edifici del carrer Major. S'inicien també les audicions musicals per als alumnes. Participació al 1r Campionat Escolar d'Escacs de Castellar, i celebració del 1r Torneig d'escacs de El Casal. Comença el projecte de la participació de les mares al parvulari. El Col·legi El Casal ha crescut i compta ja amb 433 alumnes matriculats.

5/4/1975 1r Campionat de Cross escolar de Castellar del Vallès, organitzat pel Club 'El Casal', amb la participació de més de 200 escolars de tota la comarca.

11/4/75 Constitució de l'Associació de Pares d'Alumnes del Col·legi El Casal (APA), amb l'aprovació i signatura dels seus estatuts. És el seu primer president en Francesc Sagrera i Rando. El grup assessor cessa en les seves funcions, donant pas a l'APA.

1975/76 Participació dels atletes del Col·legi El Casal entrenats per en Ramon Montllor en el programa Torneo de RTVE, celebrat el 7 de desembre al Pavelló d'Esports de Sabadell, amb els millors clubs de tota Espanya. Comença a plantejar-se la necessitat de la construcció d'un cole nou.

22/2/76. I Cross de Castellar del Vallès organitzat pel Col·legi El Casal i la JAS, amb la participació de molts dels millors atletes estatals, entre ells l'equip femení de la selecció espanyola que es proclamaria campió en el Cross de les Nacions uns mesos més tard. Foren els guanyadors, entre d'altres, en Josep Pro i na Carme Valero en categoria sènior, el júnior José Manuel Abascal (medallista als Jocs Olímpics de Los Ángeles'84), la cadet Montse Pujol i els atletes de 'El Casal' Juanma Sesé (aleví i Xavier Ballester (infantil).

1976/77 Participació del Col·legi com a entitat congressista en el II Congrés de Cultura Catalana. Inici de les obres del nou edifici.